Nieuwsbrief mei 2015
Een goede psycholoog neemt je mee
Bibi Klug

Door Bibi Klug, consultant Zorg & Welzijn bij Matchpartner

Welzijn is iets waar iedereen mee te maken heeft, maar waar lang niet iedereen bij stil staat. Voor veel mensen is het leven, gelukkig, plezierig en vanzelfsprekend. Moeiteloos lijken zij hun studie te hebben afgerond, zijn een relatie begonnen of hebben werk gevonden. Oftewel huisje, boompje, beestje.

Voor mensen bij wie het allemaal relatief vlekkeloos verloopt is het soms lastig voor te stellen hoe het leven van anderen, met wie het minder gaat, eruit ziet. Met name psychische klachten kunnen een grote en onbegrepen belasting vormen. Ook omdat de mensen in de directe omgeving, zoals collega‚Äôs, familie en vrienden, er maar moeilijk mee om kunnen gaan.

Als consultant welzijn bemiddel ik mensen binnen de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg. Daarbij heb ik vaak te maken met psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Er is regelmatig vraag naar gespecialiseerde psychologische kennis en ervaring. In veel gevallen kan daarmee de kwaliteit van leven ingrijpend verbeterd worden.

Psychologen zijn ervoor opgeleid om in hun werk om te gaan met complexe situaties. Zo worden zij ingezet bij de diagnostiek en behandeling van uiteenlopende zware stoornissen, gedragsproblemen en bij psychologisch onderzoek.

Lees meer

Praktijkvoorbeeld: de client met de onbetaalde rekening

Irvin Yalom stelt tegenover de klassieke visie van de "psychiater-als-archeoloog" het belang van het contact in het hier en nu tussen client en therapeut. Dit illustreert hij met een observatie over een recente therapiesessie.
Bekijk hier  

Over Matchpartner

Matchpartner is een gespecialiseerd kwaliteitsbureau op het gebied van Werving & Selectie, Detacheringen, Mobiliteit, Advies en Projecten.

Door het inzetten van onze jarenlange ervaring en ons grote landelijke kandidatenbestand kunnen wij snel en kundig invulling geven aan tijdelijke en structurele personeelsaanvragen voor organisaties binnen de Zorg & Welzijn.

Wilt u hierover verder van gedachten wisselen? Neem contact op met:

Bibi Klug, Consultant Welzijn, bibi@matchpartner.nl, 06-44121150 of

Maarten de Haan, Senior Consultant Zorg, maarten@matchpartner.nl, 06-11308437

Bezoek ook onze website

Interview psychotherapeut Irvin Yalom

"De artsen die in opleiding zijn tot psychiater krijgen weer meer interesse in psychotherapie, ze willen weten hoe dat werkt. Daar heeft zo'n DSM-systeem niets mee te maken." Wellicht verwerkte psychiater Bram Bakker in zijn Volkskrant-interview met zijn beroemde collega ook een paar eigen standpunten. Lees meer

Therapeutische techniek als voorspeller

Een van de conclusies in de dissertatie van psychotherapeut Marielle Hendriksen van Arkin is dat klassieke hypothesen "niet als keurslijf" mogen worden gebruikt en dat psycho-dynamische psychotherapie en een "stevige therapeutische relatie" vaak effectiever zijn Lees meer

Uniek individu met een unieke achtergrond
Collega-recruiter Wim van Nobelen schrijft veel over de psychologische kant van vak recruiter. "Je hoeft geen medicus of psychiater te zijn om te beseffen dat goede hulp veel leed en last voorkomt. Leed voor de sollicitanten, maar ook voor de directe omgeving." Lees meer