Re-integratie, Overheid en Verzuim augustus 2019 nieuwsbrief
De strijd om de spijkerbroek

Het zogenaamde Nieuwe Werken, oftewel: thuis nog even de laptop openklappen om wat af te ronden, is bij Matchpartner al jaren ingeburgerd. Het werk houdt tenslotte nooit op.

Je hoeft er maar Happinez of een ander lifestyle magazine op na te slaan om te lezen dat dit soort grensvervaging tussen werk en privĂ© risicovol is. Altijd “áán” staan kan leiden tot een fear of missing out en zelfs burnout.

Maar ook het omgekeerde kan gebeuren, zoals collega Joost van DieĂ«n betoogt in zijn nieuwe column. Want gelijk iets regelen levert tijd op: “ik smeed liever het ijzer als het heet is dan dat ik met koude kliekjes aan de slag moet.”

En privé krijgt ook wat terug. Zo werd in juli de strijd om het dragen van een spijkerbroek bij Matchpartner beslecht in het voordeel van de medewerkers. In zekere zin was het een beloning voor de bereikbaarheid en inzet buiten werktijd.

Volgens Joost heeft het allemaal met het openstellen van grenzen te maken. Vandaar de titel van zijn stuk: Schengen.

Schengen
Joost van Dieën


Regelmatig worden er bij Matchpartner columns geschreven over uiteenlopende onderwerpen.

Ditmaal schrijft collega Joost van Dieën over de vervagende grens tussen werk en privé, met een onverwachte twist..

"Tijdens mijn laatste vakantieperiode betrapte ik mijzelf er op dat ik dagelijks de zakelijke e-mail aan het checken was. Af en toe stuurde ik wat door of gaf een reactie. Zelfs vanaf een grasveldje op Lowlands hield ik via whatsapp en telefoon contact met collega’s, klanten en medewerkers om hier en daar nog wat dingetjes te regelen.

Voor veel werkenden binnen -bijvoorbeeld- de zakelijke dienstverlening is het “eventjes nog iets voor de zaak doen” eerder regel dan uitzondering. In grofweg dezelfde periode dat de Europese grenzen door ‘Schengen’ zijn veranderd van een duidelijke afbakening naar een doorlopende snelweg met een enkele ongebruikte douanepost, heeft de scheidslijn tussen werk en privĂ© eenzelfde ontwikkeling doorgemaakt.

Er is inmiddels ook een flinke tegenbeweging gaande, die als doel heeft de grens weer robuust te krijgen. Om de Europese metafoor maar weer te gebruiken: er zijn nieuwe, populistische partijen opgericht die pleiten voor dichte grenzen. Op verschillende werkplekken wordt inmiddels ook een actief beleid gevoerd om de scheiding tussen werk en privé strikt te houden."
Lees meer


 
Top 10 vacatures in jouw vakgebied

Adviseur Sociaal Domein - Gelderland Details
Ervaren Casemanager Verzuim adviseur - Rotterdam Details
Junior Verkeerskundig Ontwerper - Rotterdam Details
Junior Casemanager Verzuim - Hilversum Details
Hogere veiligheidskundige/Arbeidshygiënist - Limburg Details
Beleidsmedewerker Verkeer - Den Haag Details
Activeringscoach - gemeente Rotterdam Details
Project Planner - Alphen aan den Rijn Details
Leidinggevend Verzekeringsarts (8-24 upw) - Amsterdam Details
Psychiater Arbeidsexpertises - Meppel Details

Meer artikelen over (de scheiding van) werk en privé
Joost van Dieën

Arbeidsdenker Dominic Price vindt dat werken op afstand de toekomst heeft: „Aanwezigheid heeft niets te maken met resultaten.” (NRC Handelsblad)
Lees meer

Esquire maakte een lijst met 10 regels om een pak te dragen, "zodat je er niet uitziet als een kantoorklerk"
Lees meer

In een artikel PWnet wordt het vastleggen van het "recht op onbereikbaarheid" bepleit, hetgeen in Frankrijk al in 2017 realiteit is.
Lees meer

Volgens de succesvolle neuropsycholoog Elke Geraerts verkeren we in een collectieve breincrisis: we laten ons constant afleiden, creativiteit krijgt geen kans meer. "De werkdruk is niet zozeer toegenomen, het is volgens mij eerder de inefficiëntie waarmee je je werk doet die is gegroeid."
Lees meer

Matchpartner op Instagram
Joost van Dieën

Wij zijn sinds kort ook actief op Instagram!
Voor iedereen die het leuk vindt om een kijkje in 'onze keuken' te nemen. Hier zullen we zo nu en dan een foto plaatsen van het reilen en zeilen binnen ons team!
Volg ons hier!