Grijs verzuim is in Nederland relatief laag

Driekwart van de werknemers in Europa heeft wel eens geen zin om naar het werk te gaan. Een vijfde meldt zich dan ‘gewoon ziek’. In Nederland komt dit grijze verzuim het minst voor. Hier is maar 15 procent geneigd om dan een ziekmelding te doen, terwijl dat in het Verenigd Koninkrijk voor 27 procent geen probleem is. Fransen en Engelsen gaan dan ook het vaakst met tegenzin naar hun werk.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘People Unboxed’ van HR-dienstverlener ADP naar onder andere de motivatie, werk-privébalans en mate van geluk op de werkvloer. Het onderzoek laat zien dat één op de tien (10%) van de werknemers het liefst een aantal keer per week thuis zou blijven.

Dagje spijbelen niet altijd negatief
"Verzuim kost werkgevers veel geld, het is daarom belangrijk om onterecht ziekmelden te voorkomen,” zegt Martijn Brand, algemeen directeur bij ADP Nederland. “Toch is een dagje spijbelen van het werk niet per se negatief. Beter een dag missen dan door blijven gaan tot je niet meer kan. Dat leidt alleen maar tot langer verzuim.”

Als er veel gespijbeld wordt, moet dat voor de werkgever wel een rode vlag zijn, licht Brand toe: “De sleutel is een individuele aanpak. Je ziet vaak dat bedrijven algemene maatregelen nemen om werkgeluk te bevorderen. Een soort one-size-fits-all. Maar dat zit nooit lekker. Ieder mens heeft andere behoeftes om tevreden te zijn op het werk. Je moet als werkgever dus in gesprek blijven met ieder individu.”

Liever een andere baan
Organisaties lopen niet alleen het risico werknemers voor een korte ziekteperiode te missen door onterechte ziekmeldingen. Veel Europese werknemers overwegen sowieso hun baan op te zeggen. Meer dan een kwart (28%) van de Europese werknemers heeft minstens om de paar maanden het gevoel te willen stoppen met hun huidige baan en meer dan één op de tien (13%) zelfs wekelijks of vaker.

In landen met relatief veel werknemers die overwegen hun huidige baan op te zeggen, staat men makkelijker tegenover het onterecht ziekmelden. Britse werknemers overwegen het vaakst om ontslag te nemen, waarbij 19% elke week of vaker overweegt te stoppen. Dit is bijna het dubbele dan dat van werknemers in Nederland (9%) - gevolgd door Italië (13%) en Frankrijk (12%). In eenzelfde patroon zijn de werknemers in het Verenigd Koninkrijk (27%), Frankrijk (23%) en Italië (20%) het meest geneigd om zich onterecht ziek te melden.

Bron: www.personeelsnet.nl